Dažādas ziepju pagatavošanas receptes
Ziepju gatavošanas process:
- Ar nazi sadaliet ziepju masu mazākos gabaliņos- lai tā ātrāk kustu;
- Izkausējiet ziepju masu ūdens peldē. To var kausēt arī mikroviļņu krāsni, tomēr uzmanieties, lai ziepju masa nepārkarstu un nesāktu vārīties- tas veidos burbulīšus ziepēs;
- Izkausētai ziepju masai pievienojiet krāsvielas un citas piedevas pēc Jūsu izvēles- eļļas, kakao vai šī sviestu;
- Kad ziepju masa atdzisusi līdz 40-45 grādiem pēc Celsija- pievienojiet ēteriskās eļļas;
- Ja vēlaties- pievienojiet masai kādas ziedlapiņas (kliņģerīšu, kumelīšu, rožu, lavandas u.tml.), sēkliņas (magoņu u.c.) un citas piedevas;
- Viegli samaisiet ziepju masu. Pārāk strauja un enerģiska maisīšana var veidot burbuļus ziepēs;
- Salejiet gatavo ziepju masu formās- tukšos pārtikas iepakojumos, kastītēs vai jebkurās citās formiņās pēc Jūsu izvēles. Apsmidziniet ziepes ar alkoholu (spirtu vai šņabi) lai novērstu burbulīšu un līdz ar to- nelīdzenas virsmas veidošanos;
- Ļaujiet ziepēm sastingt apmēram 3-4 stundas, izņemiet no formas un/vai sagrieziet gabaliņos;
- Ja plānojat ziepes dāvināt vai uzglabāt ilgāku laiku- iepakojiet tās, lai novērstu gaisa mitruma iedarbību (ziepes, pateicoties augstajam glicerīna saturam, var sākt „svīst”- izdalīt mitrumu- pilieniņus uz ziepēm).
Ziepes GATAVAS!
Citrusu ziepes
- 250 grami ziepju masas
- Ēdamkarote manketti eļļa
- Puse tējkarotes kurkuma
- 10 pilieni apelsīnu ēteriskās eļļas
- 10 pilieni laima ēteriskās eļļas
- 10 pilieni greipfrūtu ēteriskās eļļas
Rozmarīna- lavandas ziepes
- 250 grami ziepju masas
- Ēdamkarote rozmarīna (kaltēta)
- 10-15 pilieni rozmarīna ēteriskās eļļas
- 10-15 pilieni lavandas ēteriskās eļļas
Medus-vaniļas ziepes
- 250 grami ziepju masas
- 10 grami bišu vaska
- Ēdamkarote medus
- Gabaliņš vaniļas pāksts (vai vaniļas esence)
Zemeņu- greipfrūta ziepes
- 250 grami ziepju masas
- 15-20 pilieni greipfrūta ēteriskās eļļas
- Ēdamkarote sablenderētu zemeņu/kaltētu zemeņu pulvera
Medus- auzu pārslu ziepes
- 250 grami ziepju masas
- Ēdamkarote rupji samaltu auzu pārslu
- Ēdamkarote medus
- Ēdamkarote bišu vaska
- Mazliet vaniļas pāksts vai vaniļas esences
Apelsīnu- šī sviesta ziepes
- 250 grami ziepju masas
- Ēdamkarote šī sviesta
- 15-20 pilieni saldo apelsīnu ēteriskās eļļas
Piparmētru ziepes
- 250 grami ziepju masas
- Ēdamkarote jojobas eļļas
- 15 pilieni piparmētru ēteriskās eļļas
- Papildus var pievienot dažus pilienus rozmarīna un/vai tējas koka ēteriskās eļļas
- Divas tējkarotes kaltētu piparmētru lapu un ziedu.
Kanēļa- krustnagliņu ziepes
- 250 grami ziepju masas
- Tējkarote malta kanēļa
- Tējkarote maltu krustnagliņu
- Ēdamkarote baobaba eļļas
- 15-20 pilieni kanēļa ēteriskās eļļas
Papildus var pievienot krustnagliņu, sandalkoka ēteriskās eļļas.
Kakao ziepes
- 250 grami ziepju masas
- Ēdamkarote kakao sviesta
- Mazliet vaniļas pāksts (vai vaniļas esences)
- Nepilna ēdamkarote kakao pulvera
Kafijas- kanēļa ziepes- skrubis
- 250 grami ziepju masas
- Ēdamkarote kakao sviesta
- Ēdamkarote svaigi maltas kafijas
- Tējkarote kanēļa
- 15 pilieni kanēļa ēteriskās eļļas
Lauku ziepes
- 250 grami ziepju masas
- 10 grami bišu vaska
- Ēdamkarote medus
- Āboliņa ziedlapiņas, piparmētru lapiņas un ziediņi, kumelīšu ziedlapiņas
- 5 pilieni piparmētru ēteriskās eļļas
- 5 pilieni lavandas ēteriskās eļļas
- 5 pilieni tējas koka ēteriskās eļļas
- 5 pilieni rozmarīna ēteriskās eļļas.