Dabiska kosmētika un izejvielas
Kā gatavo melnās ziepes?

Kā gatavo melnās ziepes?

  • 08 February, 2019
  • 309
  • 0

Āfrikas melnās ziepes un daudzie to paveidi tiek gatavotas Āfrikā – galvenokārt, Rietumu un Centrālajos reģionos. Tās var atšķirties pēc sastāva, izmantotajām eļļām un augiem.

Tipiski ir tas, ka piekrastes reģionu melnās ziepes satur galvenokārt kokosriekstu eļļu un šī sviestu, bet dziļāk kontinentā gatavotās - palmu un citas eļļas, kā arī dažādas piedevas no augu valsts.

Būtiska atšķirība melno ziepju un tradicionālo, Eiropā un citur pasaulē pierasto ziepju ražošanā ir sārms. Āfrikā, atšķirībā no attīstītākiem reģioniem, izmanto nevis ķīmiski sintezēto nātrija hidroksīdu (NaOH), bet sārmu, ko iegūst no augu valsts - dedzinātām kakao, banānu lapām, šī koka vai palmu mizām. Ūdenim pievieno pelnus, tad to filtrē un pievieno eļļas (kokosriekstu, palmu, palmu kodolu), kakao un šī sviestu un vāra ziepes - tas aizņem aptuveni dienu, lai ūdens, pelnu (sārmu) un taukvielu masa kļūtu līdzīga ziepēm. Kad ziepju pamats ir gatavs, to liek formās un atstāj vismaz divas nedēļas nogatavoties – šajā laikā ziepēs esošais sārms izreaģē ar taukskābēm, kuras satur eļļas un sviestus un melnās ziepes ir gatavas.

Katrā Āfrikas reģionā ir sava ziepju recepte, kas ir tieši atkarīga no pieejamajām izejvielām un šīs receptes parasti tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

Ziepes var izmantot gan sejas, gan ķermeņa un galvas āda kopšanai. Melnajām ziepēm raksturīgas ārstnieciskas īpašības- tās palīdz novērst niezi, izsitumus, aizsprostotas poras un pārmērīgu ādas taukošanos, ziepes ar 50% šī sviesta ir piemērotas mazu bērnu kopšanai.


Ziepju uzglabāšana:

Melnās ziepes jāuzglabā sausā vietā, jo mitrumā tās ātri kļūst ļoti mīkstas.


Piegādes veidi

Apmaksas veidi