Dabiska kosmētika un izejvielas
ĀTRI un VIEGLI pagatavojamas Ziemassvētku dāvanas

ĀTRI un VIEGLI pagatavojamas Ziemassvētku dāvanas

  • 07 February, 2019
  • 389
  • 0

Kā ātri un vienkārši pagatavot Ziemassvētku dāvanas saviem radiem, draugiem vai kolēģiem.


Ziepes

Nepieciešamās izejvielas:

  • Ziepju masa, krāsvielas (kaltēti augi, minerālie pigmenti, eļļas), ēteriskās eļļas aromātam.

Nepieciešamie materiāli:

  • Trauki, kuros kausēt ziepju masu, dažādas formiņas (piparkūku, kēksu, smilšu rotaļlietu, ziepju), karote maisīšanai, etiķetes gatavām ziepēm.

Nepieciešamās iemaņas:

  • Priekšzināšanas nav nepieciešamas.

Pagatavošanas laiks:

  • 30 minūtes+ laiks ziepju sacietēšanai.

Ziepju gatavošana:

  • Ziepju masu sagriež nelielos gabaliņos un ūdens peldē kausē;
  • Kad ziepju masa izkususi, tai pievieno krāsvielas un piedevas (pigmentus/ kaltētus augus/eļļas un ēteriskās eļļas);
  • Ziepju masu pilda (lej) formiņās un novieto vēsā vietā sastingt (apmēram 1-2 stundas);
  • Gatavās ziepes iesaiņo, pievieno etiķeti;
  • Ziepju uzglabāšanas termiņš ir 4-6 mēneši no pagatavošanas brīža. Ziepes jāuzglabā noslēgtā iepakojumā.

Svarīgi:

  • Uz 100 gramiem ziepju masas nepieciešami 20-30 pilieni ēterisko eļļu. Ātrāk izgaros citrusaugļu ēteriskās eļļas, noturīgākas būs garšvielu ēteriskās eļļas. Tās kombinējot, aromāts būs noturīgs.
  • Uz 100 gramiem ziepju masas nepieciešams vidēji 1/5 daļa grama minerālo pigmentu (tātad- uz 500 gramiem ziepju masas- 1 grams). Pigmentus var kombinēt, kā arī pievienot mazāk- ziepju krāsa nebūs tik intensīva;
  • Uz 500 gramiem ziepju masas nepieciešams 5-10 grami kaltētu augu (kliņģerītes, kumelītes, lavanda u.c.). Arī kaltētos augus var savā starpā kombinēt.
  • Vidēji viens ziepju gabals sver no 50 līdz 100 gramiem, tātad, no kilograma ziepju masas var pagatavot 10 – 20 ziepju gabaliņus.
  • Par formām ziepēm var izmantot piparkūku formiņas (apakšu “aiztaisot” ar foliju), silikona kēksiņu formas, lēzena krūzītes un glāzes, bērnu smilšu rotaļlietas, plastmasas pudeles u.c.;
  • Ziepēs ērtākai lietošanai un dekoratīvam efektam var iekausēt virvīti- lai tās var uzkārt vannas istabā.

 

Aromātiski skrubīši ķermenim

Nepieciešamās izejvielas:

  • Sāls un/vai cukurs, bāzes eļļa, kaltēti augi/ piena vai augļu pulveri/ māli/garšvielas/kafija u.c., papildus eksfolianti- sēkliņas (magoņu, dzērveņu, aveņu), olīvu/aprikožu/valriekstu granulas, malts tējas koks u.c., ēteriskās eļļas.

Nepieciešamie materiāli:

  • Trauciņi skrubim, karote maisīšanai.

Nepieciešamās iemaņas:

  • Priekšzināšanas nav nepieciešamas

Pagatavošanas laiks:

  • 10- 30 minūtes.

Skrubīša pagatavošana:

  • Līdz pusei piepilda trauku ar sāli un/vai cukuru, pievieno pārējās sausās sastāvdaļas (augu, augļu, piena pulverus, kaltētus augus u.c.)- apmēram 2 ēdamkarotes un 150-180 ml trauku. Sausās sastāvdaļas sajauc, pievieno ēterisko eļļu un vēlreiz sajauc. Pievieno eļļu (apmēram tik pat daudz cik sausās sastāvdaļas) lai skrubīša konsistence būtu pietiekami bieza- tā, lai paņemot skrubīti rokā tās “nelītu” caur pirkstiem un lai nebūtu birstošs vai “drupans”.

Svarīgi:

  • Uz 100 ml skrubīša nepieciešams 20- 40 pilieni ēterisko eļļu.
  • Garšvielu ēteriskās eļļas ir “stipras”- pārāk daudz kanēļa, kardamona, krustnagliņu, melno piparu vai ingvera ēteriskā eļļa skrubī var veicināt ādas apsārtumu un jūtīgumu. Šīs noteikti jālieto ar mēru- ne vairāk par 15 pilieniem uz 100 ml skrubīša. Garšvielu ēteriskās eļļas droši var kombinēt ar citām, maigākām eļļām- citrusaugļu un citām.
  • Kā bāzes eļļu skrubim var izmantot saldo mandeļu, vīnogu kauliņu, persiku, aprikožu, kokosriekstu, rīsu kliju, safloras eļļas.
  • Gatavu skrubi var uzglabāt istabas temperatūrā līdz 6 mēnešiem no pagatavošanas brīža.


Vannas piens

Nepieciešamās izejvielas:

  • kazas piena/ paniņu/ jogurta pulveri, augļu pulveri, kaltēti augi, bāzes eļļa, ēteriskās eļļas.

Nepieciešamie materiāli:

  • Trauks, kurā pagatavot vannas pienu, karote maisīšanai un burciņa uzglabāšanai.

Nepieciešamās iemaņas:

  • Priekšzināšanas nav nepieciešamas.

Pagatavošanas laiks:

  • 10-20 minūtes.

Vannas piena pagatavošana:

  • Lai pagatavotu 120 ml vannas piena, 50 gramus piena pulvera (kazas piena, paniņu, jogurta) sajauc ar 1 ēdamkaroti bāzes eļļas, pievieno ēteriskās eļļas un visu rūpīgi sajauc. Ja vēlaties, pienam var pievienot dažādus augļu pulverus ( 1-2 ēdamkarotes un 50 gramiem piena pulvera), kaltētus augus (kliņģerītes, lavandu, piparmētras).

Svarīgi:

  • Vannas pienu uzglabā cieši noslēgtā traukā un lieto, atkarībā no vannas lieluma, 2-4 ēdamkarotes uz vannu.
  • Vannas pienam uz 50 gramiem piena pulvera pievieno 20-40 pilienus ēterisko eļļu.
  • Vannas piens, uzglabāts vēsumā un cieši noslēgtā traukā, derīgs 6 mēnešus no pagatavošanas brīža.
  • No bāzes eļļām vannas pienam var izmantot saldo mandeļu, vīnogu kauliņu, persiku, aprikožu, kokosriekstu, rīsu kliju, safloras, plūmju kauliņu eļļas.
  • Bāzes eļļu vietā var izmantot uz smalkās rīves sarīvētu kakao sviestu.


Sviesti


Nepieciešamās izejvielas:

  • Augu sviesti (šī, mango, olīvu, avokado, makadamijas riekstu, aprikožu kauliņu), bāzes eļļas, ēteriskās eļļas, E vitamīns vai citas eļļā šķīstošas piedevas- koenzīms Q10, mentola kristāli.

Nepieciešamie materiāli:

  • Trauki, kuros ūdens peldē kausēt sviestu, trauks, kurā pildīt gatavo sviestu, karote maisīšanai, etiķetes gatavām ziepēm, ja sviestu puto- mikseris.

Nepieciešamās iemaņas:

  • Priekšzināšanas nav nepieciešamas.

Pagatavošanas laiks:

  • 20-30 minūtes.

Sviesta pagatavošana:

  • Ūdens peldē izkausē sviestu kopā ar bāzes eļļu. Sviesta un eļļas attiecības var svārstīties no 30:70 līdz 80:20. Kad sviests izkusis, pievieno ēteriskās eļļas un ja izmanto- citas piedevas (E vitamīnu, koenzīmu Q10). Visu rūpīgi sajauc, lej trauciņos un atdzesē- sviests sacietēs. Ja vēlaties sviestu putot- atdzesējiet to līdz istabas temperatūrai, līdz tas sāk biezēt un saputojiet.

Svarīgi:

  • jo maisījumā būs vairāk sviesta, jo gala produkts būs cietāks un otrādi.
  • Sviestus kausējot nevajadzētu pārkarsēt- tie kūst 35°C -37 °C. Pārāk intensīva karsēšana var veicināt sviesta nevienmērīgu konsistenci.
  • Ķermeņa sviesta uzglabāšanas termiņš ir 4-6 mēneši no pagatavošanas brīža.
  • Uz 100 ml gatava produkta pievieno 20 pilienus ēterisko eļļu.
  • Sviestus nevajadzētu pildīt pudelēs vai “airless” trauciņos- tie ir pārāk biezas konsistences.
  • E vitamīnu sviestam pievieno, lai novērstu eļļu oksidēšanos un uzlabotu ādas elastību- ieteicamais daudzums ir 1%-2% uz 100 ml gatava produkta, jeb 1-2 ml.
  • Koenzīms Q10 novērš ādas novecošanos, to lieto 1%-3% , jeb 1-3 ml uz 100 ml sviesta.


Piegādes veidi

Apmaksas veidi